Har du navngivet din shop og købt alle relevante domæner, er det tid til at få shoppen bygget op og sat i søen. Nu sker der noget. Vi anbefaler, at du bygger den billigst mulige shop – hurtigst muligt. Du får bevis for, hvad der virker og undgår at spilde tiden på indsatser, der i sidste ende ikke fører dig tættere på dit mål.
I denne artikel guider vi dig til valg af shopsystem.
Er du stadig usikker på dit domænenavn? Brug vores tjekliste for domænenavne i bunden af forrige artikel, som en sidste test, inden du går videre.
Indhold
Vælg et etableret shopsystem
Når du vælger shopsystem, skal du igen tænke på fleksibilitet og skalerbarhed. Mange etablerede virksomheder sidder desværre i tunge løsninger, der er bygget fra bunden. Store kæder kan måske have fordel af specialbyggede systemer, men som selvstændig skal du bare have noget, som er nemt og som virker med det samme.
Start billigt og hurtigt. Gør det du kan selv og gem de dyre og tidskrævende forbedringer til senere. Det er stadig for tidligt at bruge tid på at finpudse logo og grafisk identitet. Det kan komme på hen ad vejen. Lige nu er fokus at du skal have søsat din shop. Du skal ikke være bange for at være grim i starten. Mange succeser er startet med at se grimme ud – og det bliver heldigvis hurtigt glemt, hvordan du så ud i starten.
Undgå, så vidt muligt, at sætte gang i aktiviteter, der kræver eksterne ressourcer lige nu. Vælg et gratis eller billigt standarddesign til din webshop og undgå en større investering i shopdesign endnu. Gem pengene til du skal have varer på hylderne. Du kan altid senere koble en udvikler på din hjemmebyggede shop.
De mest populære e-commerce platforme i Danmark er Shopify, WooCommerce, DanDomain, Shoporama og Magento.
WooCommerce
WooCommerce er et gratis open source plugin til WordPress. Har du en WordPress hjemmeside – og basale tekniske skills – kan du have et meget simpelt webshop modul up and running på næsten ingen tid. WooCommerce har masser af temaer at vælge imellem, så du kan hurtigt få det til at se ud af noget. Der er også en hel del tilgængelige udvidelser, som du med stor sandsynlighed får brug for, hvis du har et lidt mere kompliceret produktkatalog. Mange af udvidelserne koster dog penge, så helt gratis er det altså ikke at komme i mål med.
Fordele:
-
- Gratis system
-
- Alt (inkl. checkout) kan ændres og tilrettes
Ulemper:
-
- Du står typisk selv for vedligehold og opdateringer
-
- Det kræver teknisk snilde og tålmodighed
Eksempler på WooCommerce-webshops:
DanDomain
DanDomain er en hosted løsning. Det betyder, at du betaler mere for både grundsystem og tilkøbsmoduler. Til gengæld har du ikke selv ansvar for systemets drift og vedligehold. Når store shoppingdage som fx Black Friday belaster systemerne over hele landet, kan du læne dig tilbage og nyde lyden af ordrer, der tikker ind. Når det kommer til shoppens udseende og funktioner, får du ikke meget frihed her. Det du får, er tid til at fokusere på andre dele af din forretning, da du betaler kassen for en sikker løsning.
DanDomain-shops sælges også af Scannet under deres navn.
Fordele:
-
- Dansk system
-
- Support inkluderet i prisen
-
- De klarer opdateringerne for dig
-
- Integrerbar med mange eksterne tools
-
- Hosted løsning = hosting og system i ét
Ulemper:
-
- Enkelte låste områder, som du ikke kan tilrette
-
- Lidt rigidt system for navngivning af URL’er fx: /shop/583-esther-by-permin–garn/4968-esther-by-permin-883406-flaskegroen/
-
- Du kan hurtigt ende med mange betalte plugins oveni prisen
Eksempler på DanDomain-shops:
Shoporama
Shoporama er endnu en hosted webshopløsning. Shoporama er lavet til e-commerce og er en rigtig god løsning til den solide basisshop uden de store armbevægelser. Den store fordel er den samme som ved andre hostede løsninger. Du sparer tid og betaler for driftsikkerhed. Drømmer du om en avanceret webshop med 17 sprogversioner og specielle features, skal du overveje Shopify, som vi gennemgår længere nede.
Fordele:
-
- Dansk system
-
- Support inkluderet i prisen
-
- Super hurtigt system både backend og frontend
-
- Solidt netværk af danske webshops til sparring m.m.
-
- De klarer opdateringerne for dig
-
- Hosted løsning = hosting og system i ét
Ulemper:
-
- Et mindre system end de fleste andre, og dermed et mindre antal udviklere til at sikre den videre udvidelse og opdatering af shopsystemet
Magento
Magento er open source og du får derfor adgang til hele maskinrummet. Som med alle andre open source systemer, løber du dog den risiko, at dine plugins og udvidelser stopper med at fungere, når kernen af systemet en gang i mellem opdateres. Når det sker, er der ikke vildt meget support at hente. Men har du tid og tekniske evner til at håndtere den slags, kan open source sagtens fungere.
Vi ser det som en storebror til WooCommerce/Wordpress. Her får du et mere solidt system, som er bygget udelukkende til at fungere som shopsystem. Det gør det mere stabilt, men også mere komplekst at tilgå. Derfor kræves høj teknisk kompetence, eller en ekstern udvikler fra starten. Magento har typisk været valget for større shops, som kunne investere i udvikling eller have egne udviklere ansat.
Fordele:
-
- Open source på en stabil platform
-
- Bygget til skalering og mange produkter
Ulemper:
-
- Teknisk tungt
-
- Typisk en dyr løsning både ved opstart og drift
Se eksempler på Magento-shops:
Shopify
Canadiske Shopify leverer en hosted webshopløsning. Dermed er den nok lidt dyrere i fast månedlig omkostning end fx WooCommerce, men til gengæld slipper du for bøvlet med selv at stå for alt det tekniske. Du betaler for at det er nemt og driftsikkert.
Fordele:
-
- Adgang til chatsupport og mailssupport døgnet rundt.
-
- De klarer opdateringerne for dig
-
- Integrerbar med mange eksterne tools
-
- Hosted løsning = hosting og system i ét
-
- Shopify Markets gør det enkelt at skalere til flere lande
Ulemper:
-
- Enkelte låste områder, som du kan tilrette begrænset (inkl. checkout-siden)
-
- Du betaler et gebyr til Shopify ved brug af eksterne betalingsmetoder som fx MobilePay
Du kan få succes i alle systemerne, men 9 ud af 10 gange anbefaler vi Shopify.
Shopify er nemt at starte op i, du har kontrol over det meste og det integrerer med alting. Det er bygget til at lave webshops og du kan godt omsætte for 100 millioner i systemet. Det er blandt andre ShapingNewTomorrow.dk beviset på (Kilde: Shaping New Tomorrow runder omsætning på 200 mio.).
Daniel fra Watery.dk startede sin webshop i Shopify som 17-årig. Her fortæller han lidt om valg af shopsystem og betalingssystem:
Du kan fint starte med det indbyggede betalingssystem i Shopify. Når du får mange salg hver måned eller får brug for MobilePay og flere betalingsmetoder, så kan du udvide med et selvstændigt betalingsmodul. Til en start er Visa og MasterCard nok for at få dig i gang – du kan desuden aktivere Apple Pay, PayPal og Google Pay i det indbyggede betalingsmodul.
I E-hub har vi webshops i følgende systemer: WooCommerce, Shoporama, Shopify og Scannet/DanDomain m.fl. Alle shops fungerer og flere af webshopejerne lever af det, så det er muligt at lykkes i alle systemerne. Det handler i høj grad om at finde noget det matcher ens temperament ift. både pris, brugervenlighed og tid.
Har du valgt det shopsystem, der passer bedst til dig og din forretning? Så er det tid til at bygge fundament for vækst. Det hjælper vi med i næste artikel.